Εργασίες 1ου συνεδρίου για τις φιλαρμονικές ορχήστρες στην Ελλάδα και Κύπρο: Πραγματικότητα και προοπτικές.
Η παρουσία του Συλλόγου μας στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φιλαρμονικών Ορχηστρών στην Ελλάδα και Κύπρο, είναι γεγονός.
Στις 06, 07 και 08/05/2016 στην Αίθουσα ΒΗΤΑ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων, Φορέων, ΟΤΑ, Πανεπιστημίων, Αρχιμουσικών κ.α. για να εκθέσουν της απόψεις τους σε ένα πρόγραμμα με πλούσια ποικιλία θεματικών ενοτήτων.
Την οργάνωση του Συνεδρίου την είχε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος Λευκωσίας.
Έγινε ανάπτυξη των θεμάτων :
- Ιστορική ανασκόπηση των φιλαρμονικών της Ελλάδος & Κύπρου.
- Παράμετροι της κοινωνικής, παιδαγωγικής και μουσικής τους συνεισφοράς.
- Πλαίσιο λειτουργίας φιλαρμονικών.
- Ο ρόλος τους στον 21ο αιώνα.
- Θέματα ρεπερτορίου φιλαρμονικών.
- Θέματα εκμάθησης νέων μουσικών.
- Ευρύτεροι Προβληματισμοί για τις φιλαρμονικές και την λειτουργία τους.
- Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.
Και στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συναυλίες:
- Έργα με συμφωνική μπάντα και σολίστ στο Θέατρο Παλλάς.
- Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
Τον Σύλλογό μας εκπροσώπησε το παραπάνω 3ήμερο ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ.Μουλιστάνος Ηλίας.
Την Κυριακή 08/05/2016 και ώρα 15:30 είχε την δική του εισήγηση που η διάρκεια της ήταν περίπου στα 30 λεπτά.
Η ανακοίνωση του Προέδρου μας χωρίστηκε σε 3 μέρη.
Στο 1ο μέρος έγινε η ομιλία του με κύρια αναφορά στην ιστορία του Δοξάτου και της Φιλαρμονικής του Δοξάτου, για να δείξει στους συμμετέχοντες συνέδρους την σημαντικότητα να διατηρείς πολιτισμό και ειδικότερα φιλαρμονική σε περίοδο που στο Δοξάτο υπήρχε υπόδουλος Ελληνισμός γιατί η περιοχή ήταν υπό Τουρκικής Κατοχής. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πορεία της Φιλαρμονικής σε όλο το Δήμο Δοξάτου τα τελευταία χρόνια.
Στο 2ο μέρος της ανακοίνωσης έγινε η παρουσίαση του ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ που μοιράστηκε στους 33 συνέδρους.
Στο 3ο μέρος της ανακοίνωσης έγινε μία παρουσίαση φωτογραφιών με επεξηγήσεις και του Δοξάτου αλλά και της Φιλαρμονικής του Δοξάτου κατά εποχές και στάθηκε κυρίως στα σημαντικά έγγραφα που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του Συλλόγου της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Δοξάτου «Οι Φίλιπποι».
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του Συλλόγου μας οι σύνεδροι εξέφρασαν με πολύ εμφατικό τρόπο τα συγχαρητήριά τους για το εθελοντικό πλαίσιο λειτουργία μας και την πλούσια ιστορία του τόπου μας αλλά και της Φιλαρμονικής μας.
Είχαμε και δύο «προτάσεις».
Μας προτάθηκε από υποψήφιους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδαστές του Ιουνίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας να γίνουν επιπλέον έρευνες μέσω ίσως κάποιου Ερευνητικού!! Προγράμματος, για την τυχόν ύπαρξη επιπλέων ιστορικών στοιχείων στο «Παρνασσό» της Αθήνας που έχει πολλές ιστορικές αναφορές της εποχής για την περιοχή μας και επίσης άλλη μία έρευνα για το που μπορεί να βρίσκονται τα μουσικά όργανα που κλάπηκαν από τους Βουλγάρους το 1945 και αν εντοπιστούν να γίνει ένα ευγενικό αίτημα να μας παραχωρηθούν κάποια πίσω και παράλληλα για γίνει πρόταση αδελφοποίησης των Συλλόγων.!!!
Στα επιπλέον του συνεδρίου μπορούμε να πούμε πως πετύχαμε να αναπτύξουμε σχέσεις με τους εκπροσώπους των 2 μεγάλων Φιλαρμονικών της Κέρκυρας κ.κ. Λαβράνο Χαρίλαο που μίλησε για τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας» και τον κ. Σπυρίδων Ρουβά που μίλησε και για την Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» αλλά και Σκιπερού Κερκύρας. Και οι 2 εκπρόσωποι μας προσκάλεσαν να τους επισκεφτούμε στις εγκαταστάσεις τους και υποσχέθηκαν να μας δωρίσουν από 1 στολή – δείγμα για την έκθεση του Συλλόγου μας.
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κ.Μίμη Σοφοκλέους που ήταν εκπρόσωπος της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού. Ο Σύλλογό μας και η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού έχουν κάτι κοινό. Το κ.Μπρετσούλη Γεώργιο. Ο κ.Μπρετσούλης διατέλεσε Αρχιμουσικός στο Σύλλογό μας ως το 1958 όπου και έφυγε για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Λεμεσό το 1959 και να δημιουργήσει εκεί το αντίστοιχο τμήμα Φιλαρμονικής. Η έκπληξη και του Προέδρου μας και του κ.Σοφοκλέους ήταν μεγάλη και δόθηκε μεγάλη έμφαση από όλους τους συνέδρους για την σπουδαιότητα της σύνδεσης ιστορικών στοιχείων μέσα από αυτό το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο.
Στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ.Μάρω Σκορδή που γνωρίσαμε επίσης παραχωρήσαμε με χαρά 2 ιστορικές φωτογραφίες του 1964 από την παρουσία του πατέρα του Προέδρου μας, του αποθανόντος Μουλιστάνου Χρήστου σε φωτογραφία του στην στρατιωτική μουσικής της ΕΛΔΥ Κύπρου, μιας και η κ.Σκορδή βρίσκεται σε ερευνητικό πρόγραμμα για τις στρατιωτικές μουσικές της Κύπρου από την ίδρυσή τους ως σήμερα.
Όπως τονίσαμε στην αρχή, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άξιους επιστήμονες μουσικούς. Δύο τέτοιοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι κ.κ. Ζέρβας Αθανάσιος και Χασιώτης Κων/νος.
Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε να γίνει επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και να συναντήσουμε τους αξιόλογους Αναπληρωτές Καθηγητές κ.κ. Ζέρβα Αθανάσιο και Χασιώτη Κων/νο για περεταίρω συνεργασία του Συλλόγου μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Επίσης θα γίνει επίσκεψη – μετά από επίσημη πρόσκληση – να επισκεφτούμε το Πανεπιστήμιο Ιουνίου στην Κέρκυρα και να συναντήσουμε από κοντά τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Καρδάμη Κων/νο που είναι υπεύθυνος για τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που ήταν παρόν στο συνέδριο.
Τέλος να πούμε ότι ήταν μία ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά μετά από καιρό τον Αρχιμουσικό και εκπρόσωπο του Δήμου Καλαβρύτων κ.Μπαμπαράκο Γεώργιο και τον Αρχιμουσικό και εκπρόσωπο του Δήμου Καλαμαριάς κ.Κούκα Ιώαννη. Η παρουσία μαζί τους είναι πάντα χρήσιμη και πάντα κάτι μαθαίνεις δίπλα τους.
Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε την οργανωτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και κυρίως τον κ.Μυράλη Ιωάννη.
Μουσικοχορευτικός Συλλόγος Δοξάτου «Οι Φίλιπποι».
Επαφή
Πρώην Αίθουσα Αγροφυλακής.
ΤΚ 66300 Δοξάτο Δράμας 6945080645 (AντιΠροέδρου) filarmonikidoxatoy@gmail.com