Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του 2ου ολοκαυτώματος των ηρωικών κατοίκων του Δοξάτου της 29ης Σεπτεμβρίου 1941

2015-09-26 00:09

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του 2ου ολοκαυτώματος των ηρωικών κατοίκων του Δοξάτου της 29ης Σεπτεμβρίου 1941.

Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογός Δοξάτου - "Οι Φίλιπποι", ως ενεργό μέλος σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις που συνοδεύονται από φιλαρμονική και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα δώσει το παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης. Θα συμμετέχουμε σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Δοξάτου με 8 μέλη - μουσικούς μας. 

Επίσης δεν πρέπει να λησμονήσουμε την παρουσία του Αρχιμουσικού του Δήμου Καλαμαριάς κ.Ιωάννη Κούκα και της μικτής χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς, που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους την Κυριακή 27/09/2015 στην δοξαλογία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δοξάτου. 

Πρέπει όλοι κάτοικοι του Δοξάτου να τιμήσουμε με την παρουσία μας όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων.

Για την ιστορία της ημέρας.....

Αντιγράφουμε τον δημοσιογράφο Τάσο Κ. Κοντογιαννίδη:

«Το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρείς φορές το ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους βουλγάρους. Η πρώτη το 1913, τέσσερα χρόνια μετά, το 1917, η δεύτερη, και το 1941 η τρίτη... Η τρίτη, επίσης άγρια βουλγαρική σφαγή, έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 1941. Τότε, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η περιοχή κατελήφθη από τους Γερμανούς, που την εκχώρησαν στους συμμάχ...ους τους Βουλγάρους, οι οποίοι επέβαλαν και τον εκβουλγαρισμό της περιοχής. Όποιος δεν εγγραφόταν στα μητρώα Βούλγαρος κακομεταχειριζόταν (εκδίωξη σε άλλη περιοχή, δήμευση περιουσίας, βασανιστήρια κ.λ.π.).

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου, σημειώνεται στο Δοξάτο μία εξέγερση, όταν ένοπλη ομάδα , χτύπησε και πυρπόλησε το αστυνομικό τμήμα, σκοτώνοντας οκτώ Βούλγαρους αστυνομικούς και έναν βουλγαρογραμμένο συνεργάτη τους. Στη σύντομη μάχη που διεξήχθη, σκοτώθηκε και ένας αντάρτης από την Χωριστή. Σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες, επρόκειτο για προβοκάτσια, αφού οι Βούλγαροι ήταν εν γνώσει της επίθεσης.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 29-9-41, δόθηκε το σύνθημα και ενώ οι χωρικοί βρίσκονταν στους δρόμους. Σ’ όλο το νομό της Δράμας βουλγαρικά αποσπάσματα εκτελούν... Γυναίκες, γέροντες, παιδιά, κλείνονται στα σχολεία και τους στρατώνες και εκτελούνται ομαδικά με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα... Στο μαρτυρικό Δοξάτο εκδήλωσαν τα ζωώδη ένστικτά τους. Το βράδυ (29 προς 30 Σεπτεμβρίου) συγκέντρωσαν στην πλατεία του χωριού κι άρχισαν να εκτελούν χωρίς οίκτο 270 κατοίκους και άλλους 80 μετά, συνολικά 350!

Τις επόμενες μέρες, ο Βούλγαρος πρόεδρος του Δοξάτου Δασκάλωφ και ο εφημέριος Ν. Μπλάκιεφ, υποχρέωσαν τους εναπομείναντες κατοίκους της μαρτυρικής κωμοπόλεως να πληρώσουν από 2.000 έως 2.500 λέβα κατά οικογένεια για την αξία των φυσιγγίων με τα οποία εκτελέστηκαν τα παιδιά τους, τ’ αδέλφια τους και οι πατεράδες τους. Φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία των βαρβάρων λαών!!!

Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Δοξάτου "Οι Φίλιπποι"

Επαφή

Φιλαρμονική Δοξάτου Εργατικές Κατοικίες πλησίον ξεροχειμμάρου,
Πρώην Αίθουσα Αγροφυλακής.
ΤΚ 66300 Δοξάτο Δράμας
6945080645 (AντιΠροέδρου) filarmonikidoxatoy@gmail.com