Η διοικηση του συλλογου μασ

Διοικητικό Συμβούλιο:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ.                  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ.          ΜΟΥΛΙΣΤΑΝΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ.    ΒΟΪΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ.                        ΣΑΡΒΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΛΟΣ.                        ΚΟΥΦΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Ελεγκτική Επιτροπή:

1ο ΜΕΛΟΣ                       ΣΑΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2ο  ΜΕΛΟΣ                     ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3ο ΜΕΛΟΣ                      ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

 Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Φιλίππων Δοξάτου του 1874, με τη δημιουργία του δραματικού και μουσικού ομίλου, τα τμήματα Φιλαρμονικής και Μαντολινάτας στις αρχές του 20ου αι., έμεινε για δεκαετίες στις αναμνήσεις των παλαιών Δοξατινών για το σπουδαίο της έργο. Φιλόμουσοι και φιλοπρόοδοι οι Δοξατινοί κληροδότησαν την αγάπη για τη μουσική και τον πολιτισμό στους απογόνους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους ιδρύουν στις επόμενες δεκαετίες Σωματεία και μουσικούς συλλόγους Αδελφάτο Μουσικής, Μουσικός Σύλλογος, Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος, Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος, και όλοι φέρουν την επωνυμία «Οι Φίλιπποι».

Το 1991, με προτροπή της τότε Δημοτικής Αρχής, προτάθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου μας για να αποδεσμευθεί ο εκάστοτε Δήμαρχος Δοξάτου που συμμετείχε υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Πρόεδρος. Λόγω της καταστροφής του αρχικού καταστατικού και όλου του έγγραφου υλικού της Κοινότητας Δοξάτου κατά τη Βουλγαρική κατοχή  1941 – 1944 και έχοντας μόνο τροποποιήσεις του από το 1958 και έπειτα, αναγκάστηκε το τότε Δ.Σ. να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου καταστατικού του Συλλόγου μας και με νέα επωνυμία ως Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Δοξάτου «ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ».

Σήμερα, ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Δοξάτου "ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ" συνεχίζει τη δυναμική του παρουσία και προσφορά με τη Φιλαρμονική. Αποτελείται από 40 μουσικούς όλων των ηλικιών, για όλα τα χάλκινα πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα. Τα μέλη του συμμετέχουν  ενεργά και εθελοντικά σε όλες τις υπηρεσίες της Δημοτικής Κοινότητας Δοξάτου και στηρίζουν την εκάστοτε Δημοτική Αρχή στην οργάνωση των υπηρεσιών, όπου απαιτείται η παρουσία Φιλαρμονικής.

Επιπλέον, ο Σύλλογος ως μέλος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δοξάτου, συνεργάζεται με τη Δημοτική Φιλαρμονική και συμμετέχει από κοινού σε υπηρεσίες ολόκληρου του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου (Περιφορές Εικόνων Αγίων, Γιορτινές Εκδηλώσεις, Φεστιβάλ, Συναυλίες, Εθνικές Επετείους, Μνημόσυνα, Φιλανθρωπικές δράσεις κ.α). Ακόμη, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Δοξάτου και τον Αρχιμουσικό της κ.Πασχάλη Αθανάσιο, έχουν δημιουργήσει ένα άριστα καταρτισμένο μουσικά ορχηστρικό τμήμα όλων των ηλικιών, με εμφανίσεις σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Συναυλίες, ανοιχτές παραστάσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κ.α. Είμαστε βέβαιοι πως η συνεργασία αυτή θα αποφέρει καρπούς και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για τη Φιλαρμονική.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν με την στήριξη, διατήρηση και συνδρομή τους ηθικά ή υλικά τον Σύλλογό μας. 

Για το Δ.Σ.

Ηλίας Μουλιστάνος - Αντιπρόεδρος Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Δοξάτου "ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ".

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Στις αρχές του τελευταίου τετάρτου του 19ου αι. παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονη η κινητοποίηση του Ελληνισμού για την εθνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη των υπόδουλων Ελλήνων της Μακεδονίας.

Η Μητρόπολη Δράμας Φιλίππων – Ζιχνών & Νευροκοπείου με τους φωτισμένους ιεράρχες της στις περιοχές αυτές, αναπτύσσει σημαντική εκπαιδευτική και θρησκευτική δραστηριότητα και κατορθώνει να πυροδοτήσει τον εθνικό παλμό και να αναδειχθεί σε έπαλξη του υπόδουλου Ελληνισμού.

Παράλληλα ο «Σύλλογος προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» (Αθήνα 1869) και η «Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα» (Κωνσταντινούπολη 1871) μεριμνούν για τη διάδοση της Ελληνικής παιδείας και την παροχή υλικής και ηθικής βοήθειας προς τους Φιλεκπαιδευτικούς Συλλόγους και Αδελφότητες που ιδρύονται στη Μακεδονία αλλά και σε όλες τις περιοχές του αλύτρωτου Ελληνισμού. Πρωτεργάτης σ’ αυτήν την πνευματική δραστηριότητα στην περιοχή της Δράμας, κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, υπήρξε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Καλαφάτης, ο μετέπειτα Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης.

Η μαρτυρική κωμόπολη του Δοξάτου είχε αναπτύξει σπουδαία εκπαιδευτική και φιλεκπαιδευτική δραστηριότητα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της του 1913.

Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα «Οι Φίλιπποι» ιδρύεται το 1874. 

Η Αδελφότητα διατηρεί ένα τριώροφο οργανωμένο Αναγνωστήριο που βρισκόταν στο πίσω μέρος της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου (1869). Στη λέσχη του συχνάζουν οι νέοι της κωμόπολης, διαβάζουν ελληνικά βιβλία και εφημερίδες της εποχής και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο Μακεδονικό Αγώνα.

Στις δράσεις της αδελφότητας μαρτυρείται η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και ζωντανών γλωσσικών μνημείων του λαού, που δημοσιεύονται στον «Παρνασσό» της Αθήνας καθώς και       η «Αρχαιολογική Εταιρεία», που επιδίδεται στην περισυλλογή και διάσωση αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής.

Με την έλευση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στη Δράμα το 1902 και με τη δική του προτροπή, ιδρύεται Μουσικός Όμιλος με τμήματα Φιλαρμονικής και Μαντολινάτας (Εικ. 2). Παράλληλα μνημονεύεται και ένας δραματικός όμιλος που σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο «ανεβάζουν» παραστάσεις με εθνικό και ηρωικό χαρακτήρα, στις οποίες συμμετέχουν μάλιστα και δεσποινίδες του Δοξάτου. 

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ "ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ"

Επαφή

Φιλαρμονική Δοξάτου Εργατικές Κατοικίες πλησίον ξεροχειμμάρου,
Πρώην Αίθουσα Αγροφυλακής.
ΤΚ 66300 Δοξάτο Δράμας
6945080645 (AντιΠροέδρου) filarmonikidoxatoy@gmail.com